Република Србија
ВИШЕ ЈАВНО ТУЖИЛАШТВО У БЕОГРАДУ

По налогу Посебног одељења за сузбијање корупције Вишег јавног тужилаштва у Београду у сарадњи са Управом за извршење кривичних санкција Министарства правде РС, припадници Управе криминалистичке полиције Министарства унутрашњих послова РС ухапсили су петоро запослених у Казнено-поправном заводу Падинска скела због сумње да су извршили кривично дело Несавестан рад у служби у вези са смрћу С.Б. 4. фебруара ове године.

Ухапшени су лекарка Весна С, као и четоврица затворских службеника, вођа смене Слађан К. запослен на месту млађег надзорника, као и тројица командира Душан К, Стефан П. и Зоран К.

Постоје основи сумње да су ови осумњичени извршили наведено кривично дело у периоду од 24. јануара до 4. фебруара 2024. године тако што су у својству службених лица, кршњем Правилника о начину обављања послова у служби за обезбеђење у заводима за извршење кривичних санкција и процедурама, пропуштањем дужности надзора, очигледно несавесно поступали у вршењу службе, иако су били свесни да услед тога може наступити тежа повреда права другог, која је и наступила 4. фебруара 2024. године у виду смрти прекршајног осуђеника С.Б. који је у том заводу издржавао прекршајну казну.
Такође, очигледно несавесно поступање тиче се и неевидентирања повреда које је задобио С.Б. у дневном извештају и необавештвању надређених о томе.
Свим осумњиченим је одређено задржавање до 48 сати у ком року ће бити саслушани у Вишем јавном тужилаштву у Београду.
Подсећамо да је против тројице осумњичених у току истрага због кривичног дела Тешко убиство, јер су, како се сумња, од половине јануара до 4. фебруара 2024. године у КПЗ Падинска скела заједнички извршили кривично дело и при безобзирном насилничком понашању лишили живота оштећеног С.Б.