Република Србија
ВИШЕ ЈАВНО ТУЖИЛАШТВО У БЕОГРАДУ

Више јавно тужилаштво Београду подигло је оптужницу против Сањина Ш. (33) због сумње да је на подмукао начин 17. фебруара 2024. године лишио живота М.Ш. у чему му је са умишљањем помогао и битно допринео извршењу кривичног дела Бранко С. (34).

Оптужницом, која је предата Вишем суду у Београду на одлуку о потврђивању, обојици окривљених се на терет ставља кривично дело Тешко убиство у саизвршилаштву из чалана 114 став 1 тачка 1, а Сањину Ш. у стицају са кривичним делом Недозвољена производња, држање, ношење и промет оружја и експлозивних материја из члана 348 став 4 Кривичног законика, а Бранку С. у стицају са кривичним делом Недозвољена производња, држање, ношење и промет оружја и експлозивних материја из члана 348 став 1 КЗ.

Тужилаштво је предложило суду да донесе решење да се Сањину Ш. суди у одсуству јер за то постоје нарочито оправдани разлози, с обзиром да се налази у бекству.

Њему је 28. фебруара ове године на предлог тужилаштва, решењем судије за претходни поступак Вишег суда у Београду одређен притвор и наређено је издавање међународне потернице.

Тужилаштво је предложило суду да Бранку С. продужи притвор због опасности од бекства, да не би поновио кривично дело у кратком временском периоду, као и због узнемирења јавности.

Постоји оправдана сумња да је најпре Брако С. 4. фебруара у рентакар агенцији у Панчеву изнајмио аутомобил марке “шкода фабиа” којом приликом се лажно представио именом „Иван Милић“ и власнику агенције дао на увид возачку дозволу Републике Словеније са наведеним именом.

Истог дана је изнајмио стан у Борчи за потребе становања Сањина Ш, па су затим 12,13. и 15. фебруара окривљени заједно обилазили локације и вршили опсервацију терена у близини места становања оштећеног М.Ш. у Земуну, како би утврдили његове навике и кретања, те се прирпемили за извршење кривичног дела.

Потом су се, како се сумња, 17. фебруара 2024. године изнајмљеним возилом довезли до Земуна и паркирали на месту погодном за уочавање оштећеног када изађе из дворишта своје куће, да би затим Сањин Ш. изашао из возила и опсервирао терен, чекајући погодан тренутак за извршење кривичног дела.

Пошто је Брако С. уочио М.Ш. како у 10:03 возилом марке “Ауди 8” излази из дворишта породичне куће, јавио је то Сањину Ш. телефоном, путем апликације за криптовану комуникацију “Сигнал”, који потом, трчећим кораком креће ка кући М.Ш, носећи у руци пиштољ.

Након што је М.Ш. изашао из возила у намери да затвори колску капију, Сањин Ш. му је пришао и из непосредне близине, изненада, када се оштећени окретао да крене према свом возилу, у њега испалио седам пројектила у пределу главе и тела, од којих је шест погодило оштећеног који је услед задобијених повреда преминуо , док су се окривљени удалили на различите стране са лица места.

Такође сумња, се да је Сањин Ш. приликом лишења живота оштећеног неовлашћено носио највероватније пиштољ марке “Црвена застава” као и муницију и то седам метака, од којих му је три непосредно пред извршење кривичног дела ставио на располагање Бранко С.