Република Србија
ВИШЕ ЈАВНО ТУЖИЛАШТВО У БЕОГРАДУ

Више јавно тужилаштво у Београду подигло је оптужницу против Новака Р. (40) због сумње да је неовлашћено држао у великој количини опојну дрогу кокаин, односно укупно 44,35 грама, као и јер је неовлашћено држао ватрено оружје и муницију.

Новак Р. је оптужен за кривична дела Неовлашћено држање опојних дрога из члана 246а став 2, за које је запрећена казна затвора од 3 до 10 година у стицају са кривичним делом Недозвољена производња, држање, ношење и промет оружја и експлозивних материја из члана 348. став 1 Кривичног законика за које је запречена казна затвора од шест месеци до пет година и новчана казна, која кривична дела су у надлежности основног суда.

Због тога је тужилаштво предложило да се Виши суд у Београду огласи стварно и месно ненадлежним и да списе предмета достави Трећем основном суду у Београду, који предлог је Виши суд у Београду усвојио, те је донео решење да се списи предмета доставе Трећем основном суду у Београду као стварно и месно надлежном.

Тужилаштво је суду такође предложило да Новаку Р. продужи притвор да не би у кратком временском периоду поновио кривично дело, који предлог је усвојен, те му је решењем суда 16. маја 2024. године притвор продужен за још 30 дана.

Оптужницом се Новаку Р. на терет ставља да је у стану у којем непријављено борави, у фрижидеру држао 43,17 грама опојне дроге кокаин, док је џепу јакне држао стаклену вијалицу са интегрисаном кашичицом у поклопцу са 1,18 грама исте опојне дроге.
Такодје, постоји основана сумња да је окривљени у истом стану неовлашћено држао пиштољ марке “Стеyр” са уклоњеним фабричким бројем и укупно 40 комада метака различитог калибра.