Република Србија
ВИШЕ ЈАВНО ТУЖИЛАШТВО У БЕОГРАДУ

Више јавно тужилаштво у Београду упутило је Управи криминалистичке полиције захтев за прикупљање потребних обавештења поводом догађаја од 18. фебруара 2024. године када је авион Embraer Е 195 (власништво компаније Marathon Airlines) на лету Air Srbije ЈУ 324 Београд – Дизелдорф у којем се налазило 106 путника, у фази прелета изашао са полетно-слетне стазе и ударио у антене/светла да би потом принудно слетео на аеродром Никола Тесла.

Полицији је наложено да утврди шта се критичном приликом догодило, као и да се идентификује евентуално одговорно лице.
Посебно је потребно да се провери на који је начин дошло до критичног догађаја, односно до оштећења авиона, да ли је у било ком трнуетку лета била угрожена безбедност путника и посаде, да се обаве разговори са запосленима у СМАТС Контроли лета, са пилотом и посадом авиона.

Потребно је да се утврди да ли је пилот имао налог или упозорење из Контроле лета да иде на писту Д6 или Д5 као и да се утврди да ли је пилот поступио по налогу – упозорењу, као и све друге околности у вези са овим догађајем.